Πώς να δημιουργήστε το δικό σας τοίχο-“γκαλερί”

Προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φίλοι/πελάτες. Αυτό το καημένο καρφί στο τοίχο μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος απ’ ό,τι μια ολόκληρη μετακόμιση! Δε γνωρίζω αν είναι παγκόσμιο φαινόμενο ή αν η δική μας, ελληνική κουλτούρα διακόσμησης δυσκολεύεται να υλοποιήσει στο δικό της σπίτι αυτές τις δεκάδες εικόνες που βλέπουμε στο Pinterest και αλλού. Ελάτε λοιπόν μαζί, βήμα-βήμα να “ξεμπερδέψουμε” το κουβάρι, να απενοχοποιήσουμε τη “ζημιά” του σοβά στο τοίχο.

Το πρώτο βήμα είναι να ορίσουμε ποιο τοίχο θέλουμε να μετατρέψουμε σε “γκαλερί”. Προσωπικά πιστεύω πως ένας τοίχος διαδρόμου προς τις κρεβατοκάμαρες, σχετικά κρυφός από το χώρο υποδοχής είναι ο ιδανικός για να ξεκινήσουμε. Συνήθως είναι τοίχος σε στενό διάδρομο που δεν επιτρέπει διακόσμηση με αντικείμενα δαπέδου και παραμένει άδειος και αδιάφορος! Σ’ αυτό το τοίχο δοκιμάστε να τοποθετήσετε οικογενειακές φωτογραφίες, ζωγραφιές παιδιών και αναμνηστικά που είναι για “τα μάτια” της οικογένειας μόνο. Μόλις συγκεντρώστε όσα στοιχεία θέλετε να κρεμάστε, πάρτε μια κιμωλία και ζωγραφίστε ένα πλαίσιο στο τοίχο (τετράγωνο, παραλληλόγραμμο, ακόμη και στρογγυλό ή ρόμβο). Προμηθευτείτε αυτοκόλλητα διπλής όψης τύπου patafix και ξεκινήστε να κολλάτε ένα-ένα τα στοιχεία της δικής σας αναμνηστικής γκαλερί. Αφήνετε πάντα ένα κενό ανάμεσά τους (για τις κορνίζες που θα τοποθετήστε μετά) και κάντε δοκιμές, ξεκολλήστε και ξανά κολλήστε αλλού, μέχρι το αποτέλεσμα να έχει ένα αποκλειστικά δικό σας νόημα (το χρονικό “ξεδίπλωμα” αναμνήσεων είναι το πιο σύνηθες). Δώστε χρόνο και χώρο στη δημιουργία σας, διορθώστε τη διάταξη ακόμη και την επόμενη ημέρα, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να παρέμβουν κι αυτά στην εικαστική διάταξη. Φωτογραφήστε και αναθεωρήστε.

Το δεύτερο βήμα είναι η επιλογή των κορνιζών. Στους τοίχους-γκαλερί οικογενειακών στιγμών προτείνονται ένα ή -το πολύ δύο- είδη πλαισίων-κορνίζας. Η μονοχρωμία (ή διχρωμία) επιτρέπει να δώσουμε έμφαση στο περιεχόμενο και όχι στο πλαίσιο, όπου είναι το ζητούμενο άλλωστε. Επιλέξτε λεπτές κορνίζες (το πολύ 3 εκατοστά πάχους) σε βασικά χρώματα όπως το λευκό, το μαύρο, το ασημί. Ανάλογα με το σχήμα που επιλέξατε να δημιουργήστε εντός του τη γκαλερί σας, βάλτε στο κέντρο κορνίζες με πασπαρτού (ειδικό χαρτόνι κορνιζοποιϊας) ώστε να “μεγαλώσει” η φωτογραφία, να γίνει το κέντρο αναφοράς.

Αφού επιλέξτε τις κορνίζες για τις φωτογραφίες και τα αναμνηστικά σας, ήρθε η ώρα της τοποθέτησης. Ανατρέξτε στις φωτογραφίες που βγάλατε και ακολουθήστε το αρχικό σας σχέδιο. Μη καρφώστε “με το μάτι”. Χρησιμοποιείστε πάλι κιμωλία για να σημειώστε και μέτρο για σωστές αποστάσεις. Προπάντων, μη φοβηθείτε το λάθος -αν γίνει!

Recent Posts

Μενού